Kontakt

Adress

Stockholm

Besök: Linnégatan 87 F

Post: Box 24021

SE-104 50 Stockholm

Åsa Holmius: ”Tanken är att bygga upp NOVAs bank- och finansgrupp”

Åsa Holmius, advokat / partner på Advokatfirman NOVA sedan maj 2018

 

Efter examen från Uppsala universitet, tingsmeritering och några år på advokatbyrå hamnade Åsa inom området kapitalförvaltning, först som bolagsjurist på Nordea och sedan som chefsjurist på Brummer & Partners.

Vilka erfarenheter och lärdomar tar du med dig till NOVA?

Jag har haft förmånen att se finansbranschens aktörer från insidan. Detta har gett mig kunskap om branschens affärsmodeller och produkter och de samband som finns mellan olika aktörer på finansmarknaden. Min uppgift har varit att, utifrån denna kunskap, på ett enkelt och lättbegripligt sätt lämna sunda, affärsmässiga och juridiskt vettiga råd till nytta för affären. Vid etablering av fonder och förvaltningsbolag handlar det t. ex. om att sätta den legala strukturen på plats, hantera ägare och förvaltarteams inbördes rättigheter och skyldigheter samt att få övriga avtal och processer på plats för fondens löpande drift. Det senare innefattar implementering av  produkt- och investerarspecifika regelverk.

Vad fick dig att ansluta till NOVA?

Att få praktisera juridik på hög nivå samtidigt som jag är med och driver byrån känns kul. Tanken är att jag ska bygga upp byråns bank- och finansgrupp och jag hoppas att gruppen består av åtminstone ett par till delägare och ungefär lika många biträdande jurister inom ett par år. Att vara tillbaka i advokatbyråvärlden känns helt rätt.

Du har varit i branschen länge. Vilken är din drivkraft?

Att trivas här och nu har varit mitt bästa förhållningssätt i jobbet och livet i stort. När jag inte längre känner tillfredställelse och glädje i det jag gör så måste jag göra något åt det. Jag är övertygad om att förändring i sig är bra, allt annat lika. Visst är det viktigt att kunna vara stark, målmedveten och slittålig. Men det är också viktigt att ibland stanna upp och lyssna till sig själv.

Hur spenderar du tiden utanför kontoret?

Barnen är i en fas i livet där det är fullt upp med fritidsaktiviteter. Jag uppskattar verkligen att få vara en del av deras liv. Dottern, som är 15 år, älskar fotboll. Hon fastnade för sporten redan som femåring och det har hållit i sig sedan dess. Sonen har testat lite olika sporter men verkar nu ha fastnat för tennis. En sport som jag själv försöker lära mig. Det är så kul, även om grundslagen tidvis är bedrövliga. Annars är min stora passion hästar. Ridningen har dock blivit lite eftersatt på sistone, men det är inget som bekymrar mig. Hästarna kommer alltid ha en viktig plats i mitt liv. Det är till stallet jag alltid återvänder.

 

 

Namn: Åsa Holmius
Titel: Advokat / Partner
Utbildning: Jur kand Uppsala universitet, 1995
Började på NOVA: Maj 2018
Verksamhetsområde: Bank- och finanssektorn med särskild inriktning mot värdepappersmarknaden, fonder och förvaltare, institutionella investerare, handel och pensionssparande.
Bok jag önskar jag skrivit: Jag gillar Louise Pennys böcker. Vid sidan av mordgåtan, tecknar hon spännande karaktärer. Huvudpersonen, kommissarie Armand Gamache arbetar alltid sakta och metodiskt och har en fantastisk skärpa, intuition och värme. Böckernas övriga karaktärer berör mig alla, fast på olika sätt. Jag återvänder därför gärna till den lilla kanadensiska byn Three Pines, platsen där allt händer.